Van LinkedIn-bericht naar de Koninklijke Militaire Academie

In een periode waarin ik terugkeek op mijn leven en loopbaan tot nu toe, met respect keek naar de jonge talenten en topvrouwen van nu en vooruitblikte op de toekomst van mijn dochter, andere jonge vrouwen en naar de groeiende behoefte aan vrouwelijk leiderschap, trok een bericht op LinkedIn mijn aandacht. Op het moment dat ik het bericht las voelde ik de diepe behoefte om bij te dragen. Ken je dat gevoel? De levensfase van de oudere, ervaren, wijze vrouw die nog vol in het leven staat en die vol overtuiging, betrokkenheid en positiviteit haar sisters op hoge posities ondersteund en bijstaat en die haar kennis actief doorgeeft aan de volgende generaties was ‘ineens’ aangebroken.

Direct na het lezen voelde ik: hier ‘moet’ ik iets mee, dát is mijn volgende project (ik ben dol op ‘projectjes’. … en op dansen, hard lachen en gezellige etentjes, maar dat terzijde ;-) ). En waarom? Ik werd geraakt en geïnspireerd door de jonge vrouw die al snel één van mijn favoriete coachees ooit werd: Tara (en ik heb heel veel fantastische vrouwen mogen coachen!). Tara is een in alle opzichten sprankelende, stoere, intelligente, sterke en open persoonlijkheid van 23 jaar, die vol gaat voor een nieuwe carrière. Haar eerstvolgende concrete doel op dat moment: toegelaten worden tot de Koninklijke Militaire Academie.

Ik las dus over Tara in dat bericht op LinkedIn. Het was geschreven door de vrouw die één van mijn inspiratiebronnen was geweest voor het oprichten van EmpowerHer Leadership: luitenant-generaal Elanor Boekholt-O’Sullivan. In mei 2022 bevorderd tot luitenant-generaal en daarmee de eerste vrouw in deze rang binnen de Nederlandse strijdkrachten, in 2023 Nederlands Topvrouw van het jaar en plaatsvervangend directeur-generaal van het Directoraat-Generaal Beleid in Den Haag. Elanor Boekholt draagt actief en positief uit dat ze meer vrouwen bij Defensie wil krijgen en behouden. Daar werkt ze op allerlei manieren aan. Van het zorgen voor dienstkleding die ontworpen is voor vrouwenlichamen tot het optreden als referral voor vrouwelijke aspiranten die een loopbaan bij Defensie nastreven.

In dat bericht las ik dus over Tara. Over haar ambities. Over hoe spannend de lange selectieprocedure is en over haar pro-actieve en intensieve voorbereiding op elke ronde. En ik voelde de behoefte om bij te dragen. Als iemand zo stoer is om dit voor het oog van de natie te doen, het risico voor lief nemend om het ook via LinkedIn bekend te moeten laten maken mocht ze níet toegelaten worden, hoe kan ik haar dan helpen slagen?

En voilà, zoals dat gaat wanneer ineens een vlammetje ontstoken wordt, het idee was geboren: ik ging het stokje doorgeven. Ruim 30 jaar aan relevante kennis, ervaring en ontwikkeling op professioneel en persoonlijk vlak, beschikbaar om jonge vrouwen met ambitieuze doelen verder te helpen vanuit EmpowerHer Leadership, mijn bedrijf waarmee ik de ontwikkeling en positie van vrouwen binnen grote, masculiene omgevingen ondersteun en versterk. Omdat we daar allemaal beter van worden.

‘Het stokje..’ maakt me blij in al haar eenvoud: degene die het stokje ontvangt en aanneemt krijgt drie individuele coachingsessies kado. Daarna mag zij het stokje weer doorgeven aan een andere jonge vrouw. De drie sessies mogen ingezet worden voor onderwerpen en hulpvragen naar keuze. Uiteindelijk valt tenslotte alles onder het ontwikkelen van persoonlijk of professioneel leiderschap.

Het stokje doorgeven. Ik wilde natuurlijk niets liever dan Tara het eerste stokje aanbieden en vond het oprecht spannend om haar via LinkedIn een bericht te sturen. Gelukkig volgde er al snel een enthousiaste en open reactie, precies zoals ik Tara inmiddels ook heb leren kennen.

Tara had als concreet doel om toegelaten te worden tot de KMA. We hebben eerst samen gekeken wat ze daarvoor feitelijk moest doen en wat daar qua mindset en inzichten aan zou bijdragen. Kortom, wat had ze nodig om met een goed gevoel haar gesprekken in te gaan en om de uitkomst, wat deze uiteindelijk ook zou zijn, goed te kunnen ontvangen.

Tijdens de weken waarin we de drie gesprekken voerden zag ik Tara reuzensprongen in haar ontwikkeling maken. Dat leverde op dat ze met zelfkennis en zelfvertrouwen de beslissende gesprekken inging.

De belangrijkste transformatie? Haar tot dat moment soms moeite kostende schoolloopbaan voelde voor haar niet meer als teken van dat ze niet zo slim of intelligent zou zijn. En ook niet meer als zwaktebod richting de academische opleiding die ze wilde gaan doen en de leidinggevende rol die ze wil gaan vervullen. In tegendeel. Na twee gesprekken zag ze dat het juist blijk geeft van doorzettingsvermogen en een pluspunt zal zijn in haar aankomende leidinggevende posities: Tara begrijpt het als geen ander wanneer de militairen die ze als officier gaat aansturen ook niet even makkelijk door hun voorgaande scholing heen gerold zijn.

Tara ging ook niet meer naar het gesprek met als doel om ‘goed genoeg’ bevonden te worden voor de opleiding en baan, maar om samen met de commissie uit te vinden of ze de juiste persoon voor the job en organisatie is, of het past bij wie ze is en of ze er gelukkig van wordt.

En de juiste persoon bleek ze al heel snel te zijn! 
Het verplichte onderdeel aan het begin van het gesprek, een pitch van 3 minuten, heeft Tara zelf vormgegeven. Dat deed ze na onze gesprekken op eigen initiatief op een andere manier dan ze daarvoor gedaan zou hebben. Niet een standaard riedeltje opdreunen, maar risico nemen, zichzelf echt laten zien. Op basis van haar top-5 kernwaarden, waar ze als thuisopdracht mee bezig geweest was na ons eerste gesprek, stelde ze zichzelf voor. Ze kreeg als feedback dat het uitmuntend was geweest en dat ze in februari mag beginnen aan de officiersopleiding van de Koninklijke Militaire Academie. Hoe gaaf!!

Ik denk niet dat Tara een legerhelikopter nodig had om thuis te komen na dat gesprek. Haar Whatsappje straalde uit dat ze vleugels had gekregen. En ik? Op mijn eigen dochter was ik niet trotser geweest! Ook ik kreeg vleugels. Het zijn van die ervaren, wijze vrouw die middenin het leven staat en het stokje doorgeeft: ik hou ervan!

Kennismaken en meer info krijgen? Weten of het groepstraject voor jonge talenten bij jou of (potentiële) medewerkers past? (We starten op 14 februari, zodat ik er een prachtige Valentijnsaanbieding van kon maken, en er zijn nog een paar plekken <3 ! Laat het me weten, dan plannen we een gratis online afspraak in!

Previous
Previous

Authentiek leiderschap begint bij jezelf

Next
Next

Uniek groepstraject start op 14 februari: Happy Valentine!